1 op 15 werknemers loopt letselschade op:

Werkgever kan loonschade verhalen

Uit recent onderzoek blijkt dat in Nederland in 2013 maar liefst 458.000 werknemers letselschade opliepen. Bijna de helft daarvan moest daardoor minimaal een werkdag verzuimen. De meeste ongevallen vonden plaats in de horeca en in de bouw. Veel werkgevers weten niet dat zij hun loonschade in sommige gevallen vergoed kunnen krijgen.

70% lichamelijke letselschade

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat werknemers die buiten kantoortijden werken of structureel over moeten werken, relatief vaak een arbeidsongeval oplopen. In 70% van de arbeidsongevallen was er sprake van lichamelijk letsel, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijk letsel op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. En bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade.

Loonschade werkgever

In de meeste gevallen zult u als werkgever het loon van een arbeidsongeschikte werknemer voor minimaal 70% door moeten betalen. Soms zelfs gedurende twee jaar of langer. Daar bovenop draait u op voor de re-integratiekosten. U kunt deze kosten (loonschade) vergoed krijgen als de arbeidsongeschiktheid van de werknemer veroorzaakt werd door de schuld van een ander. Dit kan bijv. een fabrikant van een onveilige machine zijn of een roekeloze verkeersdeelnemer. Uw loonschade kunt u in die gevallen verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker.

Wilt u meer weten over het verhalen van loonschade? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *