Bedrijfsongeval met heftruck: wie betaalt de letselschade?

Bedrijfsongeval heftruckIn een bedrijfspand in IJsselstein raakte een werknemer bekneld onder een heftruck. De oorzaak van het ongeval is niet bekend. De man werd door de brandweer bevrijd en met letselschade naar het ziekenhuis gebracht. Bedrijfsongevallen als deze komen helaas vaak voor.

Werkgever heeft zorgplicht

Iedere werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving om ongevallen te voorkomen (‘zorgplicht’). Zo moeten de heftrucks goed zijn onderhouden, er moet voldoende ruimte in de werkplaats zijn om ermee te rijden, de bestuurder moet goed zich hebben en de heftruck moet voorzien zijn van geluidssignaleringen, zoals een piep bij achteruitrijden. Bovendien is het de taak van de werkgever zijn werknemers voor te lichten over de besturing van de heftruck.

Gevaar vorkheftruck vaak onderschat

Werkgevers onderschatten nogal eens het gevaar van vorkheftrucks. Ze beseffen niet dat het gebruik van onveilige machines of onbekwame bestuurders niet alleen voor de berijder van de vorkheftruck een gevaar vormen, maar ook voor alle andere werknemers op de werkvloer.

Werkgever is aansprakelijk voor letselschade

De vuistregel is dat de werkgever aansprakelijk is voor letselschade die de werknemer oploopt door een ongeval tijdens werktijd, tenzij de werkgever kan bewijzen dat hij voldoende maatregelen heeft genomen om een ongeval en schade te voorkomen of de werknemer zich schuldig maakte aan opzet of bewuste roekeloosheid. In de meeste gevallen zal dus de werkgever de letselschade van de werknemer moeten vergoeden.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *