Fietser aangereden door taxi: 70% letselschadevergoeding

Aanrijding fietserBij een aanrijding tussen een taxi en een fiets is de taxichauffeur in principe altijd voor minimaal 50% aansprakelijk voor de letselschade van de fietser. De Rechtbank Midden-Nederland oordeelde in het volgende geval (fietser aangereden door taxi) dat de taxichauffeur voor 70% aansprakelijk is.

Aangereden door taxi

Juliette heeft een leuke avond gehad met haar jaarclub in een kroeg in het centrum van Utrecht. Na een paar biertjes gedronken te hebben fietst ze rond 03.00 uur naar huis. Ze heeft geen licht op haar fiets. Juliette wil vanuit de Korte Jansstraat via een fietsoversteekplaats de voorrangsweg aan het Janskerkhof oversteken. Als ze halverwege is, wordt de achterzijde van haar fiets aangereden door een taxi. Juliette valt op haar gezicht en breekt enkele tanden. Bij de rechtbank vordert ze letselschadevergoeding.

Aansprakelijkheid letselschade: voorrang verlenen of beter opletten?

De rechtbank stelt vast dat de taxi op een voorrangsweg reed met ongeveer 30 km/h. Het is niet duidelijk hoe het ongeval nu precies heeft kunnen gebeuren: ofwel de taxichauffeur keek niet goed uit bij het naderen van de fietsoversteekplaats, ofwel Juliette heeft niet goed opgelet. Voor het verhaal van de taxichauffeur pleit dat hij op een voorrangsweg reed en dat Juliette hem dus voorrang had moeten verlenen. Aan de andere kant, de chauffeur is een beroepsmatige weggebruiker, die de plaatselijke situatie goed kende. Gelet op het nachtelijke tijdstip en de aanwezigheid van verschillende kroegen, had de chauffeur bedacht moeten zijn op plotseling overstekende fietsers.

De rechter vindt het niet van belang dat Juliette geen fietslicht had en dat zij alcohol had gedronken. Op de plaats van de aanrijding was voldoende (straat)verlichting en de alcohol was niet de reden dat zij door de taxi was aangereden.

De rechter weegt al deze omstandigheden tegen elkaar af en komt tot de slotsom: de taxichauffeur moet 70% van de letselschade vergoeden en 30% blijft voor rekening van Juliette.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2014:1525

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *