Letselschade door noodstop bus: aansprakelijkheid busmaatschappij

Aanrijding busEen vervoerder moet ervoor zorgen dat zijn passagiers veilig van A naar B worden gebracht. Dat staat in de wet. Loopt een passagier tijdens de rit letsel op, dan is de vervoermaatschappij in de meeste gevallen aansprakelijk voor de letselschade. Maar niet altijd.

Letselschade door noodstop

Ineke stapt in Utrecht Centraal op de bus. Ze moet eruit bij Kaap Hoorndreef. Omdat ze nooit de bus neemt, vraagt ze de buschauffeur haar te waarschuwen bij halte Kaap Hoorndreef. Dat belooft de chauffeur. Ineke wil het liefst naast de chauffeur blijven staan, zodat ze zeker weet dat ze de waarschuwing hoort. Maar omdat het rustig is in de bus, vraagt de chauffeur haar te gaan zitten. Dat doet ze.

Toch staat Ineke twee keer op om te vragen of ze al bij halte Kaap Hoorndreef zijn. De chauffeur antwoordt telkens dat dat niet het geval is, dat ze op zijn seintje moet wachten en dat ze moet blijven zitten. Toch staat Ineke voor een derde keer op. Dit keer omdat ze halte Kaap Hoorndreef in de verte ziet opdoemen. Terwijl Ineke in de bus staat te wachten, maakt de bus een noodstop omdat het moet uitwijken voor een scooter. Ineke komt hierdoor ten val en loopt letsel op, waarvoor ze bij de rechter schadevergoeding vordert.

Busmaatschappij aansprakelijk voor letselschade?

Op grond van artikel 8:105 BW is de vervoerder aansprakelijk voor dood of letsel van een reiziger door een ongeval tijdens de reis. Dat is de hoofdregel. De hoofdregel geldt niet als de vervoerder zorgvuldig handelde en het ongeval niet had kunnen vermijden. De Rechtbank Midden-Nederland is van oordeel dat de chauffeur zorgvuldig heeft gereden en dat hij geen schuld heeft aan het ongeval. Ineke wordt in het ongelijk gesteld. Ze moet zo’n
€ 1.500,– aan proceskosten betalen.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2014:1985

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *