Letselschade: wanneer wordt shockschade uitgekeerd?

ShockschadeEen confrontatie met een (verkeers)ongeval kan traumatisch zijn. Zeker als het slachtoffer een bekende of een familielid is. Dit trauma kan leiden tot psychische problemen en financiële schade. Op grond van de wet kan je in zo’n geval ‘shockschade’ vergoed krijgen, mits is voldaan aan een aantal voorwaarden. De Rechtbank Rotterdam deed bovendien op 13 augustus jl. een opvallende uitspraak.

Wanneer recht op shockschade?

Het recht op shockschade ontstaat na confrontatie met een dodelijk ongeval, of een ongeval waarbij het slachtoffer ernstig letsel oploopt, waardoor bij de ‘toeschouwer’ een psychiatrisch ziektebeeld optreedt. De toeschouwer moet het ongeval zelf hebben waargenomen. Voor vergoeding van shockschade is het vereist dat er een affectieve band bestaat tussen toeschouwer en slachtoffer. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt hiervan afgeweken.

Geen vergoeding shockschade

In de zaak die speelde voor de Rechtbank Rotterdam, had iemand gezien hoe een kennis door een auto werd aangereden. Het slachtoffer, dat blijvend oog- en beenletsel opliep, bewoog in eerste instantie niet en zat onder het bloed. De rechter wijst geen shockschade toe, omdat de toeschouwer ‘slechts’ een kennis van het slachtoffer was. Daarmee behoort de kennis niet tot de kring van gerechtigden. Voor vergoeding is een nauwere relatie vereist, aldus de rechtbank.

Bent u geconfronteerd met een heftig ongeval en wilt u shockschade claimen? Leg gerust uw situatie aan ons voor.

 

 

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *