Op de fiets aangereden door een vrachtwagen

Aanrijding vrachtwagenOngelukken tussen vrachtwagens en fietsers of voetgangers zijn helaas niet zeldzaam. In de meeste gevallen komt dit omdat deze verkeersdeelnemers in de dode hoek verdwijnen en ze door de vrachtwagenchauffeur over het hoofd worden gezien. Vaak met ernstig letsel tot gevolg. Gisteren echter gebeurde in Utrecht bij een dergelijke botsing een wonder.

Rolstolfietsster blijft ongedeerd

Afgelopen woensdag steekt Nicolette met haar elektrische rolstoelfiets de kruising over van de Adelaarstraat met de Merelstraat in Utrecht. Elf jaar geleden had ze een ongeluk met haar mountainbike, waardoor ze in een rolstoel terecht kwam. Het lot was Nicolette deze week beter gezind. Bij het oversteken van de kruising komt ze met haar rolstoel onder een vrachtwagen terecht. De rolstoel raakt total loss, maar wonder boven wonder blijft de jonge vrouw ongedeerd.

Aansprakelijkheid aanrijding vrachtwagen – fietser

Wat als dit ongeval niet goed was afgelopen? Had Nicolette haar letselschade dan kunnen verhalen op de vrachtwagenchauffeur?

In artikel 185 Wegenverkeerswet 1994 (WV) worden ‘zwakke’ verkeersdeelnemers beschermd bij een aanrijding met sterkere verkeersdeelnemers. De vrachtwagen is een motortijtuigen dus ‘sterker’ dan de rolstoel. De aansprakelijkheid van motorrijtuigen op grond van artikel 185 WVW is een zogeheten ‘risicoaansprakelijkheid’. Schuld of verwijtbaarheid hoeven niet te worden aangetoond door het slachtoffer. Dit betekent dus dat de vrachtwagenchauffeur in principe aansprakelijk zal zijn voor schade van de rolstoel. Gelukkig was dit voor Nicolette niet aan de orde!

 

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *