Aangereden in de file, wat nu?

Aangereden in de fileBijna niets is zo vervelend als op een file stuiten als u net lekker op weg bent. Gelukkig ziet u de remlichten van de automobilisten voor u op tijd. U houdt altijd voldoende afstand en hield zich ook netjes aan de maximum snelheid. Dan volgt een klap: de vrachtwagen achter u was niet zo oplettend. U bent aangereden in de file, wat nu? Wij zetten een en ander hieronder voor u op een rijtje.

Van achteren aangereden

U wordt van achteren aangereden en zo’n klap is flink schrikken. De schade kan groot zijn, uw auto wordt uiteindelijk mogelijk zelfs ‘total loss’verklaard. Wordt iemand onverwacht aangereden in de file waarbij de klap van achteren kwam, dan staan slachtoffers soms bijna letterlijk stijf van de adrenaline en de schrik. Lichamelijk lijkt alles in eerste instantie daardoor misschien wel mee te vallen. Maar de praktijk wijst uit dat er kans is dat u na verloop van tijd toch klachten ontwikkelt. Bijvoorbeeld aan uw nek en rug. U ligt meer in de kreukels dan u aanvankelijk dacht, u heeft fysiotherapie nodig en u kunt een tijd niet werken. Waar heeft u recht op na zo’n aanrijding in de file?

Aangereden in de file, wat te doen?

Een aanrijding maakt veel indruk en de nasleep kan erg lang zijn. Een auto-ongeluk veroorzaakt helaas niet zelden ernstig letsel, zoals botbreuken, whiplash, dystrofie, hersenletsel of amputaties. Slachtoffers die zijn aangereden in de file of elders een zogenoemde kop-staartbotsing hebben gehad, kunnen direct na de aanrijding of pas enkele dagen later last krijgen van hoofdpijn en een zere nek, rug of knieën. Sommige betrokkenen krijgen pijn in hun handen of voeten, bekken of romp. Ook concentratieproblemen is een veel gehoorde klacht na een kop-staartbotsing. Alle soorten lichamelijk en geestelijk letsel, veroorzaakt door een aanrijding, noemen we letselschade. Het is verstandig om na een aanrijding in de file altijd even langs de huisarts te gaan. Liefst direct of en anders op het moment dat u klachten krijgt. Ook als u last heeft van psychische klachten. Praat erover met uw huisarts. Eventuele klachten liggen dan vast in uw medisch dossier. Laat behalve uzelf ook uw auto checken na een aanrijding. Het kan zijn dat uw wagen verborgen schade heeft opgelopen door het ongeval.

Vergoeden van letselschade

Bent u aangereden in de file? Degene die u heeft aangereden kunt u aansprakelijk stellen voor uw letselschade; u kunt vergoeding van deze letselschade krijgen van de veroorzaker van de aanrijding, of van zijn verzekeraar. Als u nog nauwelijks van de klap bent bekomen, staat u mogelijk niet helder voor de geest wat u nu moet doen om deze schadevergoeding te krijgen. Hieronder geven wij antwoord op de meeste vragen die u waarschijnlijk heeft na een aanrijding in de file.

Schadeformulier invullen

Nadat u in de file van achteren bent aangereden kunt u het beste zo snel mogelijk het schadeformulier invullen. Let altijd op uw veiligheid! Ga naar een plek die veilig is en vul in elk geval de voorkant van het formulier in. De achterkant kunt u later thuis invullen. Als het kan, maakt u dan foto’s van de situatie die later als bewijs kunnen dienen. Let op: wees secuur met het invullen. Voordat kan worden overgegaan tot het vergoeden van letselschade, moet allereerst de aansprakelijkheid zijn vastgesteld. Daarvoor moet duidelijk zijn wat de toedracht van de aanrijding was (wat is er precies gebeurd). Houdt het bij de feiten. Voor het claimen van schadevergoeding is het ook belangrijk dat u beschikt over de juiste gegevens van de andere bestuurder. Kijk of diegene het formulier ook ondertekent.

Aansprakelijkheid vaststellen

Is het duidelijk dat er sprake was van een file en dat u van achter bent aangereden? Als beide partijen het hierover eens zijn en dit staat zo op het schadeformulier, dan kunt u beiden tekenen. Doe dit alleen als u het voor honderd procent eens bent met de inhoud van het schadeformulier, dit is belangrijk voor de afwikkeling van uw letselschade. Veel mensen denken dat bij een kop-staartbotsing degene die van achteren tegen de ander opreed, altijd fout is. Deze gedachte komt voort uit de regel dat een bestuurder altijd op tijd moet kunnen stoppen binnen de afstand dat hij de weg kan overzien en die vrij is. Maar er is nog een tweede belangrijke regel: bestuurders mogen geen gevaarlijke toeren uithalen op de weg, het verkeer hinderen of dreigen te hinderen. Als u van achter bent aangereden in de file en er valt u verder geen verwijt te maken, dan zal degene die u heeft aangereden in bijna alle gevallen aansprakelijk voor de aanrijding zijn.

Schadevergoeding, hoe krijg je dat?

Om ervoor te zorgen dat u al uw kosten en letselschade krijgt vergoed, is een aansprakelijkstelling nodig. U dient in een brief aan te geven wat u aan schade en letsel heeft en waarom u vindt dat de ander met een vergoeding over de brug moet komen. Hoe zo’n schadevergoeding eruit ziet, is in elk geval anders. Heeft u medische behandelingen nodig die niet (volledig) worden vergoed? Werkt u als zzp’er of zelfstandige en kunt u tijdelijk niet werken? Heeft u hulp in de huishouding nodig als gevolg van uw letsel? Allemaal letselschade posten die u op een rijtje moet zetten om mee te nemen in deze aansprakelijkheidsbrief. Afhankelijk van de situatie en verzekering stuurt u deze aansprakelijkstelling naar naar de veroorzaker van de aanrijding of rechtstreeks aan zijn verzekeraar. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het versturen van de aansprakelijkstelling na het auto-ongeluk.

Letselschade: Gratis juridische hulp

Het is begrijpelijk dat uw hoofd er niet echt naar staat allerlei juridische zaken te regelen als u net bent aangereden in de file. Wij nemen uw zorgen graag uit handen. Het bewijzen van aansprakelijkheid van de ander en het verhalen van schadevergoeding op de tegenpartij is niet altijd even eenvoudig. Onze letselschadejuristen zijn gespecialiseerd in verkeersrecht en het claimen van schadevergoedingen. Wij zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft en dat alles correct wordt afgehandeld. Degene die u in de file van achteren heeft aangereden, is als veroorzaker van het ongeluk bovendien wettelijk verplicht de kosten voor deze juridische hulp te vergoeden. Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.