Aangereden door scooter, schadevergoeding?

Aangereden door een scooterScooters zijn relatief vaak betrokken bij verkeersongevallen. Met name in steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam zie je veel scooters rijden. De verkeersregels voor scooters kunnen per plaats verschillen. Scooterrijders veroorzaken nogal eens gevaarlijke verkeerssituaties. Bent u aangereden door een scooter en u heeft daarbij letselschade opgelopen? Dan kunt u schadevergoeding vragen van degene die het ongeluk heeft veroorzaakt. Ook als u zelf deels schuld had, kunt u voor schadevergoeding in aanmerking komen.

Eerste stappen na aanrijding scooter

Als u bent aangereden door een scooter, zorgt u ervoor dat u de juiste gegevens van de bestuurder in handen krijgt. Vraag naar een identiteitsbewijs, zodat u zeker weet dat u niet met verkeerde gegevens wordt afgescheept. Helaas blijkt dit regelmatig te gebeuren. Zijn er getuigen van de aanrijding met de scooter? Vraag dan ook om de namen en gegevens van deze omstanders. U zult hun verklaringen mogelijk in een later stadium nodig hebben, als u schadevergoeding wilt claimen en de tegenpartij geen schuld wil erkennen. Maak, indien mogelijk, ook foto’s van de situatie na de aanrijding.

Aangereden door scooter: aansprakelijkheid

In sommige situaties is het antwoord op de schuldvraag niet zo eenvoudig. Wie wettelijk aansprakelijk is, varieert bovendien van ongeval tot ongeval. Als een scooter iemand aanrijdt die op de fiets is, dan is de scooter altijd voor minimaal vijftig procent verantwoordelijk voor het ongeluk. Het maakt niet uit of hij daadwerkelijk schuld had of niet. Rijdt een scooter een voetganger aan? Ook dan is de scooter altijd voor minimaal vijftig procent aansprakelijk, ongeacht wiens schuld het ongeluk was. Bent u als automobilist door een scooter aangereden of reed u zelf ook op een scooter of brommer? Dan draait het om de verkeersregels. Wie een overtreding van de regels beging, is aansprakelijk voor het ongeval.

Bestuurder scooter rijdt door na aanrijding

Bent u aangereden door een scooter en is de bestuurder na de aanrijding doorgereden? Helaas gebeurt ook dat nog weleens. Mogelijk kunt u dan toch schadevergoeding krijgen via het Waarborgfonds. Eén van onze juristen kan u hierin bijstaan en dit voor u regelen. U heeft dan wel getuigen nodig die schriftelijk kunnen en willen verklaren wat er is gebeurd en dat de scooter u heeft aangereden. Met deze verklaringen kunnen wij bij het Waarborgfonds terecht om schadevergoeding te claimen na de aanrijding, ook zonder dat u over gegevens van de bestuurder van de scooter beschikt.

Aanrijding scooter eigen schuld? Toch vergoeding

U bent aangereden door een scooter en de aanrijding was deels uw eigen schuld. Dat kan gebeuren. Maar als u lopend was of op de fiets, is er een grote kans dat u desondanks toch uw letselschade of een deel van uw letselschade vergoed kunt krijgen. U valt als fietser of voetganger namelijk onder het zogenoemde niet-motorische verkeer. Wettelijk is bepaald dat niet-gemotoriseerd verkeer bescherming krijgt ten opzichte van bestuurders van motorvoertuigen als scooters, auto’s en vrachtwagens, gezien de grotere kwetsbaarheid van u als voetganger of fietser.

Aangereden door scooter, vaak schadevergoeding

Bent u aangereden door een scooter en wilt u dat de ander uw letselschade vergoedt, dan moet u degene die het ongeluk heeft veroorzaakt zo snel mogelijk aansprakelijk stellen. Dit dient schriftelijk te gebeuren, in de vorm van een aansprakelijkstelling. U moet de bestuurder van de scooter in deze brief onder meer melden dat hij/zij uw aansprakelijkstelling binnen zeven dagen doorstuurt naar zijn of haar WA- verzekering. Wij hebben hier veel ervaring mee en staan u graag bij in het aansprakelijk stellen van de bestuurder door wie u bent aangereden.

Als u als voetganger of fietser bent aangereden door een scooter, kan dat behoorlijke gevolgen met zich meebrengen. U loopt mogelijk ernstige verwondingen of misschien wel blijvend letsel op. Dit rekenen wij altijd door in de schadevergoeding die u kunt claimen. Ook als u niet zo ernstig gewond bent, is het altijd aan te bevelen de bestuurder van de scooter aansprakelijk te stellen voor de aanrijding en schadevergoeding te eisen voor de schadeposten en gevolgen die het ongeluk voor u hebben.

Letselschade verhalen

U wilt natuurlijk weten welke schade u kunt verhalen nadat u bent aangereden door een scooter. Wat is een redelijke schadevergoeding? Onze letselschade specialisten helpen u alles op een rijtje te zetten. Bij schadeposten kunt u denken aan: kapotte kleding, telefoon en andere materiële schade als gevolg van de aanrijding. Heeft u letsel opgelopen? Eigen risico van uw zorgverzekering en andere medische kosten zijn ook schadeposten die meetellen voor de hoogte van uw schadevergoeding. Kunt u tijdelijk niet werken of studeren? Ook dit zorgt ook voor financiële letselschade waarvoor u schadevergoeding kunt krijgen.

Nadat u bent aangereden door een scooter kunt u, naast aantoonbare materiële, lichamelijke en financiële letselschade, ook pijn, verdriet en ongemak te verwerken krijgen. Ook al is dit niet in geld uit te betalen, wij kunnen ook hiervoor schadevergoeding bij de tegenpartij claimen. We noemen dit smartengeld.

Gratis juridische bijstand

Wij begrijpen dat u na een aanrijding met een scooter niet zit te wachten op ingewikkelde juridische procedures die ook nog eens veel kosten met zich meebrengen. U kunt het hele traject daarom gerust aan onze juridische experts overlaten. Wij hebben hier veel ervaring mee en komen op voor uw belang. Onze juridische bijstand is bijna altijd gratis, ook als u geen verzekering voor rechtsbijstand heeft. Want is de tegenpartij aansprakelijk voor de aanrijding? Dan is diegene wettelijk verplicht ook uw kosten voor juridische bijstand te vergoeden. Als voetganger of fietser zit u dan sowieso bijna altijd goed.