Schadeafwikkeling aanrijding politieauto

Aanrijding politie-auto

Bent u op de weg en hoort u aan de gillende sirenes een politieauto aankomen? U zorgt er dan voor dat de politie ruim baan heeft. Bent u aangereden door een politieauto en heeft u daarbij letselschade opgelopen, dan heeft u recht op een schadevergoeding als de bestuurder van de politieauto aansprakelijk is voor het ongeval. Politieauto’s zijn net als ambulances zogenoemde voorrangsvoertuigen. Dat betekent echter niet dat de bestuurder van een politieauto nooit aansprakelijk is voor een aanrijding. Bij letselschade na ongevallen met voorrangsvoertuigen is de schadeafwikkeling wel veel ingewikkelder dan bij reguliere verkeersongevallen. Het is bij een aanrijding met een politieauto daarom altijd verstandig om u juridisch bij te laten staan door een letselschadebureau dat ervaring heeft met de schadeafwikkeling van ongevallen waarbij de politie is betrokken.

Voorrang verlenen aan politieauto’s

Bestuurders van politieauto’s mogen van de verkeersregels afwijken als dat nodig is. Zij moeten dan in principe altijd een zwaailicht en een sirene gebruiken, om voorrang af te dwingen bij de andere weggebruikers en ander verkeer hiervoor te waarschuwen. Iedereen is wettelijk verplicht een zogenoemd voorrangsvoertuig als een politieauto voorrang te verlenen op het moment dat er optische- en geluidssignalen worden gebruikt. Maar voor politievoertuigen geldt dat zij ook zonder signalen als zwaailichten en sirenes van de verkeersregels mogen afwijken als de situatie dit van hen vraagt. Bijvoorbeeld wanneer zij trachten te voorkomen dat eventuele verdachten merken dat de politie eraan komt door zichzelf aan te kondigen met harde geluidssignalen. Deze vrijstelling van de verkeersregels voor politieauto’s is echter wel aan voorwaarden verbonden.

Aansprakelijkheid aanrijding politieauto

Als u bent aangereden door een politieauto en u bent van mening dat de bestuurder van het voertuig aansprakelijk is voor de aanrijding, dan zult u moeten kunnen aantonen dat de bestuurder van de politieauto zijn vrijstelling van de verkeersregels onjuist heeft toegepast. Voorop staat dat hij of zij de vrijstelling alleen mag gebruiken indien dit noodzakelijk is en als de verkeersveiligheid niet in gevaar wordt gebracht. Verder mag een voorrangsvoertuig zoals een politieauto met signaallicht en sirene wel door rood licht rijden, maar alleen met maximaal 20 kilometer per uur. De tegenpartij aansprakelijk stellen als u bent aangereden door een bestuurder van een politieauto is bijzonder ingewikkeld, omdat er sprake is van veel uitzonderlijke regelgeving. U doet er verstandig aan om u te laten bijstaan door ervaren letselschade experts om de aansprakelijkheid van de bestuurder van de politieauto te bewijzen en uw schade vergoed te krijgen.

Aangereden door politieauto, wie stel ik aansprakelijk?

Bij een aanrijding met een politieauto is er sprake van een bedrijfsongeval. De bestuurder van de politieauto rijdt namelijk in een voertuig van de zaak en bij een verkeersongeval betekent dit dat u de werkgever van de bestuurder aansprakelijk kunt stellen als u bent aangereden door een politieauto.

Rechtsbijstand afhandeling letselschade

Gebruik maken van rechtsbijstand van een letselschadebureau als u bent aangereden door een politieauto is altijd verstandig. De afwikkeling van schadeclaims in dergelijke letselschadezaken kunnen behoorlijk complex zijn, vanwege het feit dat politieauto’s onder omstandigheden zijn vrijgesteld van verkeersregels. Wij zijn op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving omtrent ongevallen met voorrangsvoertuigen als politieauto’s en kunnen uw belangen behartigen als u bij een dergelijke aanrijding letselschade heeft opgelopen.

Als u bent aangereden door een politieauto en u wilt een vergoeding van uw letselschade claimen, dan moet u aantonen dat u zelf niet aansprakelijk bent. In de bewijsvoering is een grondig aansprakelijkheidsonderzoek van groot belang. De bestuurder van de politieauto die u aanreed, staat na een ongeval in het verkeer wettelijk sterk bij een letselschadezaak, maar hij of zij staat niet boven de wet. Met hulp van ervaren letselschade experts bent u er zeker van dat de juridische mogelijkheden professioneel en eerlijk worden onderzocht.

Letselschadebureau B&O Letselschade

Letselschadebureau B&O Letselschadeuristen draagt het keurmerk van het Register Letselschade en biedt hoogwaardige rechtsbijstand bij letselschade als u bent aangereden door een politieauto. Wij bieden u een deskundige team van letselschadejuristen en -experts met jarenlange ervaring met letselschadezaken naar aanleiding van een aanrijding met een politiewagen. Bent u aangereden door een politieauto en heeft u daarbij letselschade opgelopen, neemt u dan vooral vrijblijvend contact met ons op. Indien gewenst komen wij bij u thuis in Utrecht en omstreken om de afwikkeling van uw letselschadezaak met u te bespreken.