Aanrijding van achteren, wie heeft schuld?

Aanrijding kop-staartU bent betrokken bij een aanrijding van achteren, ook wel een kop-staartbotsing genoemd. Het ongeluk is dan hoogstwaarschijnlijk niet uw schuld. Is een ander verantwoordelijk voor de aanrijding? Dan heeft u recht op vergoeding van zowel uw materiële als immateriële letselschade. Schade claimen bij de tegenpartij is vaak niet eenvoudig. Hieronder leest u hoe wij u kunnen helpen uw schade te claimen en waar u wettelijk recht op heeft.

Stappenplan schade claimen

Breng na een aanrijding allereerst uzelf en anderen in veiligheid. Verzamel alle gegevens van de tegenpartij en kijk of er getuigen zijn. Maak foto’s van de situatie om te bewijzen dat u van achteren bent aangereden en dat het ongeluk niet uw schuld was. Dit is van belang voor het claimen van uw letselschade. Vul schadeformulieren in en noteer de gegevens van de verzekering van de tegenpartij.

U wilt natuurlijk wel zeker weten dat de tegenpartij juiste gegevens verstrekt. Noteer daarom ook altijd het nummerbord, maak ook hier een foto van of vraag de tegenpartij om een identiteitsbewijs. De praktijk wijst namelijk uit dat de tegenpartij de schadeformulieren helaas niet altijd eerlijk invult. Zeker bij een aanrijding van achteren en zelf geen schuld hebt. Om schade te claimen, moet u kunnen bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is doordat deze u van achteren heeft aangereden.

Letselschade expert inschakelen

Licht na de aanrijding uw verzekering in. Deze stelt de verzekering van de tegenpartij aansprakelijk voor al uw schade. Mogelijk heeft u ook schade opgelopen die niet door de verzekering wordt gedekt. U doet er dan goed aan een letselschade expert in te schakelen die voor uw belangen opkomt en ruime ervaring heeft met het claimen van letselschade.

Gratis juridische bijstand

Wilt u een letselschade expert inschakelen om u juridisch bij te laten staan bij het claimen van letselschade? Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding van achteren, dan zijn daar voor u doorgaans geen kosten aan verbonden. Ook niet als u geen rechtsbijstandsverzekering heeft. Als u schade wilt claimen na een aanrijding van achteren, dan is de aansprakelijke tegenpartij wettelijk verplicht de kosten van uw juridische bijstand te vergoeden. U kunt dus gratis gebruik maken van onze hulp.

Meer over kosten rechtbijstand

Aansprakelijkheid tegenpartij bewijzen

Het ongeluk was niet uw schuld, u wilt de tegenpartij aansprakelijk stellen en schade claimen. U bent dan de eisende partij en het is vervolgens aan u om aan te tonen waarom u de tegenpartij aansprakelijk acht. Als letselschade experts kunnen wij u helpen bij het onderbouwen van de feiten die bewijzen dat de schuld bij de ander ligt. De tegenpartij zal dan aansprakelijkheid moeten erkennen.

Wijst de verzekeraar van de ander de aansprakelijkheid af en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u een juridische procedure starten om uw schade te claimen. Wij raden aan daarvoor een letselschade advocaat of -expert in de arm te nemen, aangezien dit veelal complexe materie is.

Whiplash door aanrijding

Door de klap bij een aanrijding van achteren maken hoofd en nek een snelle, abrupte beweging; banden en spieren rekken uit, waardoor nekletsel kan ontstaan. We spreken dan van een whiplash. Een kop-staartbotsing is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Soms uiten symptomen van een whiplash zich niet direct na de aanrijding, maar pas enkele dagen later. Iemand die van achteren is aangereden moet altijd alert zijn op whiplash symptomen. De belangrijkste kenmerken zijn duizeligheid, hoofdpijn en nekpijn. Ook andere pijnklachten, cognitieve klachten en psychische klachten kunnen wijzen op een whiplash. Meld u zich altijd zo snel mogelijk bij uw huisarts als u klachten ervaart nadat u van achteren bent aangereden. Ook voor het claimen van letselschade is dit van belang. De tegenpartij neemt whiplash klachten vaak niet serieus als u niet binnen enkele dagen na het ongeluk bij uw huisarts bent geweest.

Meer over whiplash? Zie behandeling-whiplash.nl

Hulp bij schade claimen

Ervaart u klachten en symptomen die op een whiplash wijzen en bent u niet direct na de aanrijding bij de huisarts geweest? Wij hebben veel ervaring met whiplash-zaken en ook dan bekijken wat wij voor u kunnen betekenen bij het claimen van uw letselschade. Dat kost u niets: heeft de ander u van achteren aangereden en is hij of zij verantwoordelijk voor uw whiplash, dan is diegene wettelijk verplicht de kosten voor uw juridische bijstand te vergoeden. Schade die u oploopt vanwege een whiplash noemen wij letselschade. Hoe hoog de vergoeding voor uw letselschade is, hangt af van de ernst van uw klachten en de impact ervan op uw leven. Met de juiste juridische bijstand kunt u al uw letselschadeposten verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

Tips bij aanrijding van achteren

  • Noteer gegevens tegenpartij en controleer deze op juistheid.
  • Zoek getuigen.
  • Maak foto’s.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met uw huisarts als u denkt aan een whiplash.
  • Stel de tegenpartij aansprakelijk
  • Neem een schade expert in de arm: dit is gratis als een ander het ongeluk veroorzaakte.