Taxibedrijf aansprakelijk stellen

Aanrijding met taxiHeeft u een ongeluk met een taxi gehad? Dan kunt u het taxibedrijf aansprakelijk stellen. Een taxirit verloopt vrijwel altijd goed. De taxichauffeur brengt u in de meeste gevallen veilig van a naar b. Maar ook tijdens een rit met de taxi kunt u betrokken raken bij een ongeval. Alle schade die u aan dit ongeluk overhoudt (en eventuele toekomstige letselschade) kunt u verhalen op de taxichauffeur of diens werkgever. Wordt u aangereden door een taxi dan geldt hetzelfde. U stelt het taxibedrijf aansprakelijk en dient uw schadeclaim in. Bent u gewond geraakt, dan is het raadzaam om hiervoor een deskundig letselschadekantoor in te schakelen, zodat u ook daadwerkelijk krijgt waar u recht op heeft.

Wilt u een taxibedrijf aansprakelijk stellen of wenst u informatie over letselschade vergoeding? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren letselschade specialisten!

Is het taxibedrijf altijd aansprakelijk?

Wanneer iemand door een taxi wordt aangereden, hebben we onze vooroordelen snel klaar. Immers, taxichauffeurs staan er toch om bekend dat zij altijd haast hebben en daardoor roekeloos rijden? Ze rijden te hard, te onbesuisd en lappen de verkeersregels aan hun laars. Dit is echter onterecht, want in de praktijk zijn er waarschijnlijk maar weinig chauffeurs die aan dit stereotype beeld voldoen. Vrijwel de meeste taxichauffeurs houden zich wel aan de verkeersregels en rijden zoals het hoort. Omdat zij echter bijna dagelijks op de weg zitten, is de kans op een verkeersongeval voor hen wel vele malen groter dan voor iemand die op kantoor werkt.

Raakt u betrokken bij een aanrijding met een taxi en werkt de taxichauffeur in loondienst, dan kunt u diens werkgever, het taxibedrijf aansprakelijk stellen. De werkgever is in de regel verzekerd voor dit soort ongevallen. Het is de verzekeringsmaatschappij die uw letselschade moet vergoeden. Het is altijd verstandig een letselschade jurist in te schakelen als u door een taxi bent aangereden. Indien de taxichauffeur volledig schuldig is aan het ongeval, kunt u 100% letselschade claimen. Bent u zelf deels schuldig, dan geldt een percentage eigen schuld. Bent u als fietser, voetganger of als verkeersdeelnemer tot 14 jaar aangereden door een taxi, dan gelden er andere regels en is het taxibedrijf altijd voor minstens 50% van uw letselschade aansprakelijk. We zullen deze regels nader toelichten.

Aansprakelijkheid taxibedrijf bij voetgangers en fietsers

Als fietser of voetganger behoort u volgens artikel 185 van de Wegenverkeerswet tot de groep kwetsbare verkeersdeelnemers. Wordt u lopend of op de fiets aangereden door een taxi, dan is de kans groot dat u ernstig letsel oploopt. Daarom gelden er afwijkende regels voor aansprakelijkheid. Als de taxichauffeur volledig schuldig is aan het ongeluk, dan kunt u het taxibedrijf aansprakelijk stellen voor alle letselschade. Bent u zelf geheel schuldig aan het ongeval, dan nog is het taxibedrijf voor ten minste 50% aansprakelijk te stellen. De taxichauffeur moet er namelijk alles aan doen om een aanrijding met een voetganger of fietser te voorkomen. Bent u dus lopend of op de fiets aangereden door een taxi? Dan kunt u altijd het taxibedrijf aansprakelijk stellen en vrijwel altijd letselschade claimen.

Aansprakelijkheid taxibedrijf bij verkeersdeelnemers tot 14 jaar

In de wet is geregeld dat verkeersdeelnemers tot 14 jaar vrijwel nooit zelf aansprakelijk zijn voor de schade die ontstaat als zij worden aangereden door een taxi of ander motorvoertuig. Dit, omdat kinderen jonger dan 14 jaar zich vaak impulsiever gedragen en niet overzien wat de gevolgen kunnen zijn van dit gedrag. Zij genieten daarom extra bescherming van de Nederlandse wetgever. Een taxibedrijf is zodoende altijd voor 100% aansprakelijk als de taxichauffeur een kind jonger dan 14 jaar aanrijdt, ook al ligt de schuld volledig bij het kind. U kunt dus alle letselschade claimen voor uw kind en het taxibedrijf aansprakelijk stellen. Het is verstandig om juist bij dit soort letselschadezaken de juridische kennis van een ervaren letselschade specialist in te schakelen.

Schade claimen bij taxibedrijf na aanrijding met taxi

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding met een taxi en wilt u schade claimen? Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:

 • Bewijzen verzamelen
 • Taxibedrijf aansprakelijk stellen
 • Schadelijst opstellen
 • Hoogte schadevergoeding berekenen
 • De schadeclaim indienen

Laat u bijstaan door een deskundige letselschade jurist, zodat u geen schadeposten vergeet mee te nemen in de berekening van de letselschade vergoeding. Deze kan tevens het taxibedrijf aansprakelijk stellen en de schadeclaim indienen.

Enkele voorbeelden van schades die u kunt claimen zijn:

 • Kosten ziekenhuisopname
 • Kosten medicijnen of medische hulpmiddelen
 • Eigen risico zorgverzekering
 • Schade aan persoonlijke bezittingen
 • Extra reiskosten
 • Misgelopen inkomsten
 • Kosten voor verlies aan zelfwerkzaamheid
 • Kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp
 • Een vergoeding voor gederfde levensvreugde (smartengeld)
 • Juridische kosten (de kosten van uw letselschade specialist)

Een letselschade specialist houdt rekening met alle huidige en toekomstige kosten.

Hulp bij claimen schadevergoeding

Heeft u een aanrijding met een taxi gehad? Neem dan contact op met ons ervaren letselschadebureau. Terwijl u zich richt op uw herstel, richten wij ons op uw letselschadezaak. Onze letselschade juristen en experts zijn gedreven, vakbekwaam en hebben veel ervaring in het afwikkelen van letselschade procedures. Dankzij onze succesvolle en persoonlijke aanpak, hebben al veel slachtoffers van taxiongevallen in Utrecht en omstreken ons gevonden.

Bent u slachtoffer van een taxiongeval? Wilt u het taxibedrijf aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen? Neem vandaag nog contact met ons op, wij adviseren u graag!